De combinatie van wijn en gerecht

Door een schotel of gerecht te combineren met de juiste wijn onstaat er een harmonie. Het evenwicht in geuren en smaken versterkt elkaars karakteristieken. Met een verkeerde benadering kan zelfs het meest smakelijk gerecht haar aantrekkingskracht verliezen. Op dezelfde wijze kan een uitstekende wijn gecombineerd met het verkeerde gerecht een onaangename smaak krijgen.

 

Echte strikte regels zijn er niet niet. Maar de meest voor de hand liggende zijn:

 

Tegenstelling :

wijn en gerecht hebben tegengestelde eigenschappen.
Voorbeeld:

* Vettig gerecht + witte wijn met hoog zuurtegehalte of rode tanninerijke wijn

* Oude kaas + dessertwijn

 

Gelijkaardig:
deze combinatie benadrukt bepaalde gelijkaardige eigenschappen. Een belangrijke faktor is de stevigheid van het gerecht en de intensiteit. Evenwicht vinden tussen de zwaarte van een wijn en die van het gerecht.
Voorbeeld:

een pittige schotel + kruidige wijn

licht gerecht + lichte wijn

gepocheerde vis + lichtvoetige wijn

zware gerechten + volle wijn

wildgebraad + stevige wijn

 

Traditioneel:
hier combineert men traditionele gerechten uit een bepaalde regio met wijn uit dezelfde regio. Hiervoor moet je al op de hoogte zijn van de typische italiaanse streekgerechten.