De juiste wijnkeuze

Bij apertiefgerechten en verfijnde lichte hapjes met vis, pasta, rijst,  zeevruchten of schaaldieren,  afgekookte vis of gegrilde vis,  zijn droge jonge witte wijnen met aangename zuren de juiste keuze.

Barrique gerijpte witte wijnen kan je ook als aperitiefwijn schenken. Deze wijnen passen beter bij smaakvolle voorgerechten, stevige soepen, groentesauzen, gegrilde stevig vissoorten kreeft, gevogelte als kip,  kalkoen, kwartel, terrines en eieren.

Met een intense geur en een fluwelige sensatie, niet te veel alcohol, een aangename fruitige aroma, gaan lichte jonge rode wijnen goed samen met Primi  of m.a.w. risotto’s en pasta’s met vleessauzen, wit vlees en gebraad of gegrild vlees. 

Volle rode wijnen, bestand tegen veroudering,  met een hoog alcoholgehalte en complexe aroma’s,  zijn mooie begeleiders bij : Salamì, gebraad, rood vlees, en wild.

Zacht, overtuigend, met een zeer hoog alcoholgehalte, zoet en liquereus zijn dessertwijnen uitstekende begleiders voor allerhande toetjes en kazen.

Schuimwijnengemaakt met de methode 'charmat' of  'champenois'  nl. witte droge wijnen  brut, sec of demi sec,  combineren perfect bij voorafjes, maar ook bij
verfijnde voorgerechten, lichte visschotels en dessert.
 
De sprankelende wijnen of amabili = halfzoet, zoals de Muscato d’ Asti of een Asti Spumante, worden geschonken bij dessert of als afsluiter van een maaltijd.