Wijnen voor bij pasta en risotto

Of het nu om pasta, rijst, lasagna of canneloni gaat, is de wijnkeuze afhankelijk van de saussamenstelling. Bij een vissaus (saus met gerookte zalm) combineer je met een droge halfvolle witte wijn, zacht en rond en indien het een lichte schotel is met bv. tongfilet dan is ook een mousserende wijn op zijn plaats.

  • Om met te harmoniëren met vleessauzen zijn lichte jonge rode wijnen aangewezen; afhankelijk van de structuur van het gerecht kies je of het een volle of lichtere wijn moet zijn.
  • Bv. Bij risotto gecombineerd met een jachtsaus of paddestoelen neem je een vollere wijn,
  • en bij sauzen met groenten als basisingrediënten
    -zoals pasta met  tomatensaus of risotto met zucchini-schenk je een lichtere rode wijn of een rose.

Wijnen voor bij soepgerechten “minestre"

  • De wijnen die goed samengaan met bouillonsoepen (cappelletti, tortellini, rijst of deeg) en groentesoepen zijn licht alcoholische jonge witte wijnen.
  • Met groentesoepen zoals de bekende italiaanse “pasta e fagioli” (soep met pasta en bonen)  zijn wijnen met meer body noodzakelijk. Hier ga je voor een combinatie met volle rosewijnen of frisse, jonge rode wijnen.
  • Belangrijk bij is soep is dat de serveertemeratuur van de wijn iets lager dan gebruikelijk moet zijn.