Wijn en kaas

Om de juiste wijnkeuze te bepalen bij kazen is het belangrijk om de eigenschappen en  herkomst  ervan te kennen. De stelregel is doorgaans dat je bij kaas rode wijn serveert, maar bij sommige jonge romige kazen kan ook een witte wijn gecombineerd worden.

 

  • Harde kazen als een Parmeggiano Reggiano, Pecorino eet je bij een krachtige volle rode wijn met een stevige structuur.
  • Zachte, jonge kazen bv Tomini, Mozarella, Scamoza combineer je met heel zachte jonge witte wijnen. Wijnen met een laag alcoholpercentage.
  • Gerijpte kazen met een zachte structuur smaken lekker bij een volle houtgerijpte witte wijn of een jonge halfvolle rode wijn.
  • Kazen met kruiden gaan heerlijk samen met een mooie rose,
  • en pikante, pittige kazen comineren goed met zoete dessertwijnen.  

Wijnen bij groenten en verse fruit

Over het algemeen gaat bij verse groenten de voorkeur naar geen enkele wijncombinatie. Maar als het om gefrituurde groenten met tempturadeeg of een gemengde salade met spekjes of kaas dan kan je voor een jong wijntje kiezen.