Prosecco

Prosecco: de vergeten mousserende wijn.

 

Ten noorden van Venetië ligt het 11.000 inwoners tellende plaatsje Valdobbiadene, alwaar talloze producenten van Prosecco te vinden zijn. De wijngaarden bevinden zich in een heuvelachtig gebied (op een hoogte tussen de 200 en 400 meter). In Treviso, de regio waarin dit gebied ligt, is 2/3 gebergte, waarvan de top ligt op een hoogte van 1575 meter. In dit gebied, waar vrij regelmatig een regenbuitje valt, heeft men vrijwel uitsluitend witte rassen aangeplant. 


In het Prosecco gebied zijn maar liefst 3200 families eigenaar van een wijngaard. Het gebied, dat sinds 1969 recht heeft op een eigen Denominazioni di Origine Controllata, beslaat in totaal ruim 3900 ha. De families verkopen hun druiven aan de vier in dit gebied werkende coöperaties. De 150 wijnbedrijven die in deze regio actief zijn kopen op hun beurt basiswijnen en/of druiven bij de coöperaties. Slechts 10 wijnbedrijven beschikken zelf over wijngaarden en kunnen daar bijna hun hele productie van Prosecco mee realiseren, een deel kopen ze dan bij de coöperatie bij.

Volgens de producenten komt er veel Prosecco op de markt, die niet uit dit gebied komt. Kopers van Prosecco doen er volgens hen goed aan om te letten op de aanduiding "Prosecco di Valdobbiadene". Een deel van de Prosecco wijnen is overigens "stil" of "frizzante" (tot 3,5 atm.). De productie van mousserende wijnen stijgt gestaag. Zo werden er in 1994 ruim 18 miljoen flessen gebotteld en dat aantal was in 2000 tot bijna 27 (!) miljoen flessen gestegen. In de Prosecco regio houdt de helft van de beroepsbevolking zich met wijn bezig.

terug