Met karnaval is elk koekje goed

Het woord carnevale is afgeleid van het Latijn:
carnem levare betekent zoveel als ‘afscheid nemen van vlees’, hetgeen duidt op de vastenperiode die ingaat op Aswoensdag en tot Pasen plaatsvindt. Lees hier het recept van alle karnavalskoekjes. Je vindt ze in heel Italië. Alleen verschilt de naam van streek tot streek.


In Friuli zijn het Grostoli, in Emilia sfrappole, in Veneto Galani, in Marche Frappe, in Toscane Cenci,en in Campania chiacchiere. De variant in de verschillende streken verschilt in de drank die men gebruikt : marsala, witte wijn, anijslikeur, acquavite.

Carnaval lekkernij  

Ingrediënten:
- 300 g bloem- ½ koffielepel bakpoeder
- 25 g suiker
- 50g boter
- een eetlepel extravergine olijfolie
- 2 eieren
- wijn zoveel als nodig om een mooi vast deeg te bekomen
- frituur olie of vet
- poedersuiker
- snuifje zout

Bereiding:
Meng  bloem,suiker, eieren, gesmolten boter, snuifje zout, wijn en olijfolie en  kneed het deeg.
Met de pastamachine het deeg uitrollen tot dunne ongeveer 2mm dikke vellen. Vervolgens met een pizzaroller in lapjes snijden (ong.8x5 cm).
Kort frituren in hete olie totdat de “chiacchiere of fritelle” goudbruin zijn en even laten uitlekken op keukenpapier. Poedersuiker erover en nog lauw serveren met Vin Santo!!

Vin Santo