aanbiedingen archief 2011

20-08-2011

Drie maal op podium !!!!

Drie maal op podium !!!!
09-05-2011

OPEN FLESSENDAG - 5 juni v.a. 10.00u

OPEN FLESSENDAG - 5 juni v.a. 10.00u
Beste wijnliefhebber

 

 

Vorig jaar introduceerden wij het wijnhuis Schola Sarmenti uit Puglia. De Primitivo en  
Negroamaro druiven wisten heel wat liefhebbers te bekoren. 
Dit jaar pronkt hij weer op onze proeftafels.

 

Ook dit jaar zijn er weer enkele schitterende nieuwkomers:
Tempo Al Vino - eveneens uit Puglia
Passaparola : een droge, schuimende Prosecco in een ronduit prachtige fles
Grecco di Tufo: Volle, elegante wijn met een minerale toets
Casello Ducale: met aangename Falanghina- en een Aglianico wijn, maar ook een prachtige vakantielokatie.Verder zijn er onze vaste waarden:
De Seta Merlot - de Seta Chardonnay - de Ripasso della Valpolicella

En dan zijn er nog onze klassiekers die het altijd weer in de smaak vallen:
De Amarone della Valpolicella - Brunello di Montalcino - Barolo van het tophuis Vietti.

 

Uiteraard presenteren wij u een hele reeks aan vlotte, frisse zomerwijnen en ...
niet te vergeten ons walking dinner van heerlijke, Italiaanse, zelfbereide hapjes.

 

Een prachtige bloementuin, een zomers terras, gezellige sfeer en vertier

 

  • Maak uw keuze uit meer dan 50 mooie, Italiaanse wijnen.
  • Geniet van onze zonnige tuin in volle bloei.
  • Bewonder de pentekeningen van Matthy Engelen.
  • Laat u bekoren door de juwelen van Sonja Geuten
  • ... of door enkele beeldende kunstenaars.
Wij garanderen een u gezellige dag !! Ook u vrienden of collega zijn welkom
08-05-2011

Castello Ducale

Castello Ducale

Tussen Capua en het oude territorium van Sannio ligt het Castello Ducale (ong. 60 km van Napels), een historisch landhuis met een kelderverdieping die sinds 1600 gebruikt wordt als wijnkelder. De restauratie van het kelderniveau in 1980 bracht een archeologische ontdekking. Op deze site bevond zich een vroegchristelijke kerk uit de 11de eeuw met oude Byzantijnse fresco’s .

Op deze plek uitgegraven uit tufsteen  (vulkanische sedementatie) met een constante temperqtuur van 13 ° C het jaar rond, rijpen en verouderen de selectie wijnen van Castello Ducale.  Hier ligggen in alle stilte en rust de top aglianico wijnen. 

Castello Ducale bezit ong.12ha wijngaarden die volledig bologisch verantwoorde wijze wordt bewerkt (A.I.A.B. Cod. Az.T.469 = controle label). De spaliera aanplanting op de heuvels van Castel Campagnano  en terredi Salopaca  vallen onder het herkomstgebied van IGT terre del Volturno en DOC Sannio met als rode druiven Aglianico, Sangiovese, Barbera, Piedirosso en voor de witte wijnen Pallagrello en Falanghina. De aanplanting is ong.4000 wijnstokken/ha, de plukt gebeurt handmatig waarbij de druiven zo snel mogelijk naar de cantina vervoerd worden.

 

 

Zin in een wijnvakantie?

Castello Ducale is niet alleen een wijnhuis, maar ook een wijnhotel.

Klik hier voor meer info.

Videofilm wijnkelder Castello Ducale

07-05-2011

De wijnen van PRADIO

De wijnen van PRADIO

 Nieuw in ons assortiment ! ! !  

Wijnen van  met als herkomst Friuli Grave.


Pradio's landgoed ligt dicht bij de stad Palmanova (1593), bekend om zijn stervorm. De vierde generatie van de Cielo Familie hecht veel waarde aan het produceren van unieke wijnen met elegantie en persoonlijkheid.

Het beslaat een totaal van 35 hectare. De wijngaarden zijn gelegen in droge en zonnige gebieden van alluviale oorsprong. Ze bestaan hoofdzakelijk uit grind. (40 - 60%). De instandhouding van de tradities van het land, weerspiegelt zich volledig in de productie van edele druiven en het bewaren van de traditionele smaak van de oudheid.

Pradio Estate streeft naar sociaal verantwoorde projecten:

- Positieve milieu-effecten: een eigen waterput en het gebruik van zonne-energie 
- Zorg voor sociale aspecten: lichte flessen met meer ecologische en economische voordelen

- Schenking aan projecten voor het goede doel, om opleiding, samenwerking en ontwikkeling te ondersteunen. Engiminternazionale.org

 


 

03-02-2011

OOGST 2010

 ITALIË : WIJNOOGST 2010

 

ALGEMEEN

 

Hoeveelheid :

 

In 2010 zal de oogst in totaal 45,5 miljoen hl wijn opleveren, dit komt ongeveer overeen met de oogst van vorig jaar. De wijnoogst ligt daarmee nog altijd duidelijk onder het vijfjaarlijks gemiddelde van de jaren 2004-2008 dat 48,4 miljoen hl bedroeg. Eind augustus was er in Noord-Italië sprake van een homogene productietoename van 5-10%. In midden-Italië (Emilia Romagna en Toscane) en op de twee grote eilanden werd er daarentegen een afname voorzien van –5 tot maar liefst –20%. In Zuid-Italië was sprake van groei en wel van 5% tot zelfs 10% op sommige plaatsen in Apulië. Toch veranderde de situatie in de loop van twee maanden abrupt: in Trentino Alto-Adige nam de productie af met 10% terwijl daar waar de Veneto leek uit te komen op een toename van 5% de oogst op hetzelfde niveau bleef steken als het jaar ervoor. In Friuli-Julisch Venetië ging men van een groei van 5% naar een afname van -5%. Midden Italië bleef trouw aan de eerste prognoses van eind augustus terwijl in Zuid-Italië en met name in Apulië de productie toenam van +5% naar +20%. Sicilië daarentegen had te maken met een afname van –20% naar –30% in vergelijking met eind augustus.

 

 

Kwaliteit :

 

Daar de maanden september en oktober geen gunstig weersverloop kenden met minder zon en neerslag in verschillende gebieden heeft dit ook zijn weerslag gehad op de kwaliteit van de wijn en heeft het weer niet de gehoopte verbeteringen gebracht. September is niet als in 2008 geweest en heeft dus de productie niet om kunnen buigen van het eindoordeel “meer dan goed” naar “uitstekend met uitschieters naar boven”. De zon heeft zich in heel Italië van de zuinige kant laten zien en de regenval leek hier en daar onophoudelijk. De heterogene kwaliteit die al in augustus werd vastgesteld heeft zich daardoor bevestigd gezien. De wijnkaart van Italië heeft nu daarom iets weg van een luipaardvel, waardoor zich in een en dezelfde regio wijnen van zeer uiteenlopende kwaliteit kunnen bevinden. Samengevat is de productiekwaliteit voor 2010 goed met enkele uitlopers naar uitstekend maar met een afwezigheid van excellent.

 

 

Marktsituatie :

 

De hoeveelheid wijn die verkocht werd in het buitenland nam toe tussen 2008 en 2009, en wel met 6,2%. Toch stelde men een terugval van de inkomsten vast met 6,1% tussen 2008 en 2009. Dit was een paradoxaal gegeven dat de internationale markten enigzins schizofreen deed reageren met een prijsdaling van de groothandelsprijzen. In 2010 is een stijging van de verkoop in het buitenland merkbaar, van 4% in hoeveelheid en van 6,9 % in waarde, hetgeen betekent dat de Italiaanse wijnen, hoewel met voorzichtig optimisme, opnieuw van de grond beginnen te komen. Desalniettemin blijft de groothandelsmarkt vermoeidheidstrekken vertonen met (lage) prijzen in lijn met die van dezelfde periode van het jaar ervoor, dus soms wel 30% lager ten opzichte van 2008.

 

 

 

PIEMONTE

Hoeveelheid : +10% ten opzichte van 2009

 

De maand september had stabiel weer met weinig regen en met hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht die de ontwikkeling van de fenolen in de rode druiven ten goede kwamen en botrytis zijn tegengegaan. Behalve enkele gevallen van meeldauw zijn helaas ook symptomen van flavescence dorée en zwartrot waargenomen die de Barbera en de Chardonnay schade aangericht hebben. Dit blijken de meest gevoelige variëteiten voor deze verschijnselen te zijn net als, maar in mindere mate, de Nebbiolo en de Moscato.

De oogst is van start gegaan met een vertraging van 10-15 dagen in vergelijking met 2009 maar wel in lijn met een normale jaargang. Eind augustus zijn de eerste trossen Chardonnay en Pinot Nero geplukt, zij vormen de basis voor de schuimwijn Alta Langa. Nog tijdens de eerste tien dagen van september is men begonnen met de oogst van de Brachetto en de Moscato, gevolgd door de Dolcetto, Freisa en Cortese. Over het geheel genomen verkeerden de vruchten in goede gezondheid, met dikke druiven en met een uitstekend suikergehalte, behalve in de minder gunstig gelegen gebieden waar een lager gehalte is vastgesteld. De oogst van de Barbera is in de eerste tien dagen van oktober afgerond, terwijl de pluk van de Nebbiolo’s tijdens de eerste dagen van diezelfde maand begonnen is en eindigde rond 20 oktober. Kwalitatief is de productie meer dan goed. De eerste resultaten in de wijnkelders wijzen op een basiswijn voor de schuimwijn met een uitstekend zuur/suikerevenwicht. De kwaliteit is interessant voor de Barbera superiore en voor de “cru” van de Nebbiolo voor Barolo. De voorraden in de kelders zijn over het algemeen groter dan in 2009. Er is een overschot aan Barbera en een tekort aan Asti. De prijzen zijn op het niveau van vorig jaar. De productie wordt geschat op ongeveer 3.140.000 hl, dus ongeveer 10% meer dan een jaar eerder, toen er 2.858.000 hl wijn werd geproduceerd.

 

 

 

LOMBARDIJE

Hoeveelheid : +10% ten opzichte van 2009

 

De droge weersomstandigheden die tot de eerste tien dagen van augustus hebben voortgeduurd, ondersteund door de koelte van de bodem, hebben een normale rijping bevorderd. Van de witte druiven en de Pinot nero is het resultaat in het hele gebied meer dan goed bevonden. De oogst in Franciacorta is op 16 augustus begonnen en in Oltrepò Pavese op 20 augustus. De nieuwe wijnen hebben hebben een rijke geur en een goede kwaliteit met uitlopers naar uitstekend. De eerste trossen Barbera in Oltrepò zijn geplukt vanaf 13 september en vervolgens is de pluk van de Croatina en de Cabernet begonnen. Deze druiven hadden onverhoopte suikergehaltes en een gedegen zuurtegraad. Ze verkeerden in goede staat van gezondheid met een zeldzame uitzondering op de meest productieve wijngaarden van Barbera, die in koudere gebieden geleden hadden onder botrytis na de regenval tijdens de laatste week van september. Lager dan gemiddeld was de concentratie van polifenolen die evenwel de normale kleur bestendigden, met een goede intensiteit en schakering. De oogst in Oltrepò Pavese en Franciacorta is afgesloten tijdens de eerste tien dagen van oktober. In Valtellina is de pluk van de druiven bestemd voor indroging op 25 september begonnen en deze heeft geduurd tot half oktober, terwijl de traditionele oogst in de tweede week van oktober begonnen is voor de vroegrijpe gebieden (Sassella en Inferno). De eerste resultaten in de wijnkelders wijzen op een goede kwaliteit. In de productiehoeveelheid is een toename van 10% vast te stellen ten opzichte van de vorige jaargang. De markt is onveranderlijk en laat geen bijzondere stijgingen zien, behalve voor de Moscato in Oltrepò Pavese.  

 

 

TRENTINO ALTO-ADIGE

Hoeveelheid : -10% ten opzichte van 2009

 

 

Een wijnoogst die in het teken stond van slecht weer; vanaf midden augustus is wel 250 ml neerslag gemeten.

In Trentino is de vochtige warmte van eind augustus onderbroken door enkele dagen van frisse en droge wind, waardoor het mogelijk was om de basiswijnen voor schuimwijn optimaal te oogsten. Er deed zich een kritieke situatie voor toen de oogst van Chardonnay en Pinot grigio in volle gang was in de eerste tien dagen van september, en twee weersverstoringen elkaar snel opvolgden. De voortzetting van de oogst verliep voorspoediger hoewel nog steeds in het teken van slecht weer, en met het opkomen van problemen met de gezondheid van de druiven waardoor deze grondig geselecteerd moesten worden. Tijdens de eerste dagen van oktober, met de oogst van de Cabernet Sauvignon en de Enantio in Vallagarina, zijn de oogstwerkzaamheden in Trentino tot een einde gekomen, terwijl ze in Alto Adige nog voortduurden tot de laatste trossen Cabernet geplukt waren aan het einde van diezelfde maand. In Trentino Alto Adige is het jaar 2010 een uitstekend jaar voor de witte druivensoorten die voor het opkomen van de weersverstoringen geplukt zijn. Minder interessant dan verwacht is de kwaliteit van de rode druiven. In de gehele regio neemt men een teruggang van de productie van ongeveer 10% waar ten opzichte van 2009 met om en nabij 1.130.000 hl wijn. In Trentino zijn er geen grote voorraden aanwezig maar de hoeveelheden blijven op peil en zijn niet altijd toereikend. Tevredenheid daarentegen in Alto Adige waar men een lichte stijging van van de wijnvoorraad verwacht.

 

 

VENETO

Hoeveelheid : gelijk aan 2009

 

In de Veneto is het in de tweede helft van de maand augustus steeds warm en zonnig geweest overdag, afgewisseld met koude nachten, omstandigheden die een goede rijping van de druiven gestimuleerd hebben en de geureigenschappen van de verscheidene variëteiten vastgehouden hebben maar vooral ook het zuurgehalte. De maand september had een zeer eigengereid karakter waarbij zonnige dagen afgewisseld werden met regenachtige dagen die de oogst hier en daar gehinderd hebben. De oogst eindigde in de tweede helft van oktober met het plukken van de laatste trossen Raboso in de streek rond Treviso en met de Garganega en Corvina in het gebied bij Verona. Het suikergehalte is iets lager dan vorig jaar net als het rendement druif/wijn, het zuurgehalte was daarentegen goed. Voor wat de hoeveelheid geproduceerde wijn in het noord-oosten van de Veneto betreft wordt deze geraamd op ongeveer hetzelfde als vorig jaar waarbij er van de witte druiven een kleine stijging meetbaar was, in het bijzonder van de Prosecco, en er sprake was van een afname van rode druiven, vooral van de Merlot. Daarbij kwam een afname van ongeveer 25% door een lager rendement en de reconversie van enkele wijngaarden. Ook in het gebied rond Verona en Vicenza schat men de hoeveelheid gelijk in met die van 2009 met een lichte stijging in de gebieden van de Valpolicella en de Arcole. Wat de kwaliteit betreft zijn er interessante witte wijnen verkregen met zeer verscheidenene fruitgeuren, fris, elegant en intens. Voor wat de rode wijn betreft ziet de analyse er goed uit en zijn er dus goede vooruitzichten on interessante wijnen te kunnen maken. Op de markten is er in het algemeen sprake van een substantiële prijsstabiliteit met uitzondering van de Prosecco waar de speculatieve opkoop de prijzen met 30% heeft doen stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

 

 

 

FRIULI-JULISCH VENETIË

Hoeveelheid : -5% ten opzichte van 2009

 

In Friuli-Julisch Venetië was de maand augustus blootgesteld aan onverwachte temperatuursdalingen die bijdroegen aan een vertraging van het rijpingsproces van 10-15 dagen ten opzichte van 2009. De mooie temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens de nazomer hebben vooral de witte druiven kunnen stimuleren, in het bijzonder de Sauvignon, de Friulano, de Malvasia en de Ribolla Gialla. De oogst is in de eerste dagen van september begonnen met de druiven voor de basiswijn voor schuimwijn, op de voet gevolgd door de andere druiven, terwijl er gewacht moest worden tot het einde van diezelfde maand voor Merlot en Cabernet. De overvloedige regenval van halverwege september (180 mm) heeft problemen veroorzaakt tijdens de pluk maar dankzij de constante Bora-wind heeft zich een microklimaat gevormd dat de druiven en de bodem zeer goed gedroogd heeft. Het zijn dus de wind en de lage temperaturen geweest die de weg hebben gebaand naar de oogst die op een bepaald moment in gevaar leek te zijn. De hoeveelheden witte druiven waren in lijn met de vorige jaargang en het rendement druif/wijn bleek uitstekend te zijn. Zeer evenwichtig was het zuurgehalte van de mosten, terwijl er een lichte schommeling in het suikergehalte meetbaar was. De rode druiven hebben in enkele gebieden geleden onder het onstabiele weer waardoor er productieverlies geleden is. De oogst, die dit jaar het snelheidsrecord heeft verbroken, is geëindigd in de eerste dagen van november met het plukken van de laatste trossen Cabernet Sauvignon en Schiopettino. Al met al is de productie afgenomen met 5% ten opzichte van 2009.

 

 

 

EMILIA-ROMAGNA

Hoeveelheid : -5% ten opzichte van 2009 

 

De pluk is in de hele regio met een vertraging van 10 à 13 dagen begonnen ten opzichte van het afgelopen jaar. De oogst is op 23 augustus begonnen met het plukken van enkele vroegrijpe soorten. In de tweede week van september is de oogst voortgezet met de Albana, terwijl in de tweede helft van diezelfde maand de Sangiovese en de Trebbiano aan de beurt waren. De eerste trossen Lambrusco in Emilia zijn op 3 september van de ranken verwijderd, terwijl het overgrote deel van de oogst plaatshad na de tweede helft van die maand met de pluk van de Malvasia, de Bonarda, de Lambrusco di Sorbara en de Salamino. In de hele regio is de oogst rond 20 oktober geëindigd met het plukken van de laatste trossen Cabernet en de Longanesi-druif in Romagna evenals de Lambrusco Grasparossa in Emilia. De herhaaldelijke en overvloedige regens van eind augustus hebben de oogsten gehinderd. Dit heeft de druiven geen schade aangericht, temeer daar tijdens de pluk de regenachtige en de mooie zonnige dagen met lage nachttemperaturen elkaar afgewisseld hebben. Deze omstandigheden gedurende de tweede helft van de oogst zijn de druiven ten goede gekomen, in het bijzonder de Albana, de Trebbiano, de Chardonnay, de Pignoleto, de Sauvignon en de Lambrusco. Deze druiven hebben elegante wijnen voortgebracht, met een goed zuurgehalte en met een goed geurboeket. Wat de hoeveelheid betreft verwacht men in Romagna een afname van 10% ten opzichte van het afgelopen jaar vanwege de hagelbuien en de extirpatie. In Emilia daarentegen blijft de hoeveelheid nagenoeg gelijk. Prijsonderhandelingen blijven beperkt met prijzen op dezelfde hoogste als in 2009.

 

 

TOSCANE

Hoeveelheid : -!0% ten opzichte van 2009

 

Na een lente met zeer slechte weersomstandigheden die voortduurden tot eind juni, hebben de mooie dagen van juli bijgedragen aan een gedeeltelijk herstel ondanks de vertraging van 15 dagen in de bloei en de vruchtzetting. De oogst van de vroegrijpe druiven (Chardonnay, Pinot, Sauvignon) is begonnen op 27 augustus. In het productiegebied van de Morellino di Scansano zijn de trossen al vóór half september verwijderd. Hetzelfde geldt voor de rode druiven in Bolgheri en de witte in San Gimignano. De druiven voor de productie van Chianti, Chianti Classico, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino zijn eind september geplukt. De oogst eindigde rond 20 oktober met de laatste Sangiovese en Cabernet in de hoger gelegen gebieden van de Chianti Classico, de Vino Nobile di Montepulciano en de Montalcino. De oogst van 2010 werd gekenmerkt door regenachtige dagen en mooi weer in bijna het hele gebied behalve dat van de Brunello, waar het overwegend zonnig was. Aanvankelijk zijn er erg gezonde druiven geplukt maar naar het einde van de pluk toe manifesteerden zich tussen de trossen ook druiven met een dunnere en zwakkere schil. Het rendement druif/wijn was desalniettemin goed en liet hier en daar een toename van 1-2% zien ten opzichte van eerdere jaren. Al met al is de kwaliteit van de wijn in alle gebieden en van alle soorten goed, met enkele uitlopers naar uitstekend. Wat de hoeveelheid betreft schat men een afname van ongeveer 10% ten opzichte van vorig jaar. Voorzichtigheid is geboden op de markten daar er nog grote voorraden zijn van voorgaande jaren.

 

 

MARCHE

Hoeveelheid : +5% ten opzichte van 2009 

 

 

Het millesime 2010 staat in het teken van de afwezigheid van watertekort en van hoge temperaturen, heel belangrijk daarentegen is de aanwezigheid van thermische schommelingen, in het bijzonder in de maand juli. De oogstwerkzaamheden in de Marche zijn begonnen in de eerste dagen van september met de vroegrijpe rassen, gevolgd door de Merlot en de Pecorino, terwijl de grootste hoeveelheid werk werd verzet in de derde week van september toen de oogsten van de Verdicchio, de Sangiovese, de Maceratino, de Biancame, de Cabernet en de Passerina elkaar overlapten. Voor de Montepulciano druiven, de basis voor de productie van de Docg Conero, de Doc Rosso Piceno en de Verdicchio “passito” vond de oogst vanaf 15 oktober tot aan het einde van die maand plaats. Tijdens de oogst is de regen meerdere malen afgewisseld met mooie dagen, waardoor er hier en daar wat moeilijkheden hebben plaatsgevonden. Het is een jaargang waarin de meeldauw tijdens de groei en de botrytis en de zure rot tijdens de rijp zich in enkele wijngaarden in zekere hevigheid hebben kunnen manifesteren, waardoor de wijnboeren gedwongen waren te ontbladeren en herhaaldelijk moesten behandelen. De druiven zijn met tien dagen vertraging naar de wijnkelders gebracht ten opzichte van de vorige oogst. In de trossen is heterogeniteit van rijping te vinden en dus een lager alcoholgehalte. Qua hoeveelheid schat men dat er 5% meer geproduceerd is dan in 2009, dit had meer kunnen zijn indien er geen planten hadden hoeven geëxtirpeerd te worden of zonder groene oogst. De markt is statisch en laat dezelfde waarden zien als in dezelfde periode van het vorig jaar.

 

 

LATIUM

Hoeveelheid : +5% ten opzichte van 2009

 

In Latium is de oogst na 20 augustus begonnen met de pluk van de vroegrijpe druiven (Chardonnay); tijdens de eerste tien dagen van september waren de Pinot, de Cabernet Sauvignon en de Merlot aan de beurt, terwijl men tot het einde van de maand heeft moeten wachten op de autochtone soorten (Malvasia del Lazio, Malvasia di Candia, Trebbiano, Sangiovese). De oogstwerkzaamheden zijn rond 20 oktober afgesloten met het binnenbrengen van de witte druiven uit de heuvels en met de laatste trossen Cesanese en Montepulciano. Voor wat betreft de weersomstandigheden: vanaf half september zijn de regenbuien in intensiteit toegenomen, doch afgewisseld met dagen die het kwik tot 30 graden deden stijgen. Dit heeft er enerzijds voor gezorgd dat de pluk hier en daar stil is gelegd. Daardoor konden tegelijkertijd de weerschommelingen hun wissel trekken op de gezondheid van de druiven, waardoor, in enkele gevallen, er van een technisch incomplete rijping sprake is geweest. Anderzijds kwamen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht de aroma-synthese ten goede bij de witte druiven en de kleur bij de rode. In de wijnkelders zijn wijnen aangetroffen met een zeer rijke geur en een bovengemiddeld zuurgehalte. Interessant zijn ook de karaktereigenschappen van de rode wijnen die een zeer intensieve en levendige kleur en een goede structuur hebben. Ook is de zuurtegraad, vooral de malolactische, op peil gebleven, mede dankzij de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht eind september. Men verwacht een toename van de productie van 5% ten opzichte van de vorige jaargang. Na jaren van stagnatie van de vraag, laten de prijsonderhandelingen tekenen van herstel zien in het bijzonder voor de wijnen Doc Castelli Romani.

 

 

ABRUZZEN

Hoeveelheid : +15% ten opzichte van 2009 

 

In Abruzzen was het weerbeeld, tot eind mei en een groot deel van juni, getekend door lage temperaturen en veel regen. Dit had enkele positieve gevolgen voor de vegetatieve cyclus en de opbrengst van de wijngaarden die overvloedig was maar tegelijkertijd voor een vertraging in de fenologische fase zorgde. De bestrijdingsmiddelen zijn tijdig en op de juiste manier uitgevoerd waardoor een uitstekende kwaliteit van het product werd gehandhaafd. In enkele gebieden hebben de regenbuien van eind juli samen met de middelhoge temperaturen een enkele haard van meeldauwschimmel en meeldauw veroorzaakt. De oogst is met een vertraging van ongeveer 10/12 dagen begonnen ten opzichte van het vorige jaar. Voor de vroegrijpe soorten, in het bijzonder de Chardonnay en Pinot grigio, is de pluk aan de kust eind augustus begonnen terwijl meer landinwaarts en in de heuvels gewacht werd tot begin september. Het rendement druif/wijn was in vergelijking met de vorige oogst 15% hoger. De witte autochtone druiven (Trebbiano, Malvasia, Passerina en Pecorino) zijn tussen de tweede week van september tot aan het einde van die maand van de wijnrank losgemaakt. Voor de rode soorten, voornamelijk Sangiovese en Montepulciano, begon de oogst in de laatste dagen van september en duurde nog de hele maand oktober. In het grootste gedeelte van de regio is witte wijn van goede kwaliteit gemaakt en van uitstekende kwaliteit zijn de wijnen van de meest gelauwerde wijn uit de Abruzzen bevonden, de Montepulciano. Over het geheel genomen schat men een productietoename van 15% ten opzichte van 2009. Momenteel zijn de prijzen zo goed als gelijk aan die van het vorige seizoen.

 

 

CAMPANIË

Hoeveelheid : +5% ten opzichte van 2009

 

In de eerste twintig dagen van juni was er sprake van hoge temperaturen en waren er geen storingen, waardoor er, mede dankzij de aanwezigheid van veel water in de grond door de voorafgaande maanden, een weelderige vegetatie kon ontstaan die echter geremd werd door de lage temperaturen in juli. De vegetatieve cyclus had een vertraging van 8/10 dagen ten opzichte van het vorige jaar maar viel nog wel binnen de grenzen van een normale jaargang. De productieschattingen wijzen in het algemeen op een productietoename van 5% in 2009. De oogst is begonnen in de laatste tien dagen van de maand september met de pluk in Agroaversano van de Aspirinio en de Fiano nel Cilento druiven. Vervolgens waren de gebieden van Benevento, met de Falangina-druif, en de streek rond Avellino met de Fiano di Avellino en de Greco di Tufo aan de beurt. Als gebruikelijk werd als laatste soort de Aglianico di Taurasi geoogst in de Avellinostreek rond 10 november. De resultaten in de wijnkelders laten interessante resultaten zien. De nieuwe wijnen hebben mooie aroma’s en een hogere zuurtegraad dan gebruikelijk met een gemiddeld suikergehalte wat ongeveer een halve graad brix lager ligt dan vorig jaar. De markt laat nagenoeg stabiele prijzen zien ten opzichte van vorig jaar deze tijd met enkele lichte verlagingen voor de minder gevraagde wijnsoorten.

 

 

APULIË

Hoeveelheid : +20% ten opzichte van 2009 

 

 

Wat de hoeveelheid betreft schat men, naar een voorzichtige eerste raming van eind augustus, dat er sprake is van een productietoename van 20% ten opzichte van 2009. Dit is het resultaat van een zeer goede vegetatieve ontwikkeling die nog betere resultaten had kunnen opleveren als er geen sprake was geweest van extirpatie van 2.000 ha wijngaard. De oogst had bij aanvang een vertraging van een week ten opzichte van vorig jaar maar viel binnen de norm van het gemiddelde van de afgelopen jaren. De pluk van de vroegrijpe druiven (Chardonnay, Pinot bianco, Sauvignon) is in de tweede week van augustus begonnen met uitstekende kwaliteit en gezondheid van de trossen en een uitstekend druif/wijn rendement. De pluk van de autochtone druif Primitivo (in de streek Manduria-Sava in de provincie Taranto) is begonnen in de eerste week van september, terwijl die van de Negroamaro (in de hoge en de lage Salento) tussen de tweede en de derde week van die maand begonnen is. Voor de autochtone druiven van de streek Castel del Monte (in noord-centraal Apulië): Bombino bianco, Bombino nero, Pampanuto, Montepulciano, Aglianico en Nero di Troia, werden de eerste druiven na 10 september binnengebracht en dit duurde nog voort tot na half oktober. Ook voor de autochtone druiven in de Itria Vallei (Verdeca, Bianco d’Allessano, Fiano), voor de Locorotondo Doc en de Martina Franca Doc, net als voor de Trebbiano, de Sangiovese, de Lambrusco della Capitanata, zijn de trossen vanaf de tweede en de derde week van september geplukt. De eerste responsen in de wijnkelders laten interessante producten zien met een uitstekende zuurtegraad en een opmerkelijk geurboeket. De groothandel van de mosten en de wijnen laat, na een wat moeizame start, goede handelsprijzen zien die licht gestegen zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

 

 

SICILIË

Hoeveelheid : -30 % ten opzichte van 2009 

 

Tijdens de oogstperiode was het goed weer met frisse temperaturen (20-22ºC) en met overvloedige regenval die hoe dan ook niet de kwaliteit en de gezondheid van de druiven beïnvloed hebben. De oogstgegevens duiden op een productieafname van 30% over de gehele regio ten opzichte van 2009. Deze daling is te wijten aan een fysiologische afname, door het stopzetten van de Europese steun aan 2.000 ha wijnbouwgrond, door vrijwillige stopzetting wegens de verontrustende marktsituatie en, niet onbelangrijk, door de groene oogst die ongeveer 9.100 ha aan wijngaard betrof. De oogst van de vroegrijpe soorten (Pinot Grigio en Sauvignon blanc), is rond midden augustus begonnen, met enkele dagen vertraging ten opzichte van vorig jaar. In de derde week van augustus waren de Chardonnay, de Viognier, de Muller Thurgau en de Moscato bianco in de provincie Siracuse aan de beurt. De oogst van de rode druiven, in het bijzonder die van de Merlot, is eind augustus begonnen, op de voet gevolgd door de Syrah, de Nero d’Avola en de Frappato. De pluk ging verder met de Cabernet Sauvignon vanaf 10 september om vervolgens af te sluiten met de rode druiven van de Etna, waar de oogst rond half oktober werd beëindigd. Voor de autochtone witte druiven (Cataratto, Inzolia en Grillo) heeft de pluk geduurd vanaf de eerste tien dagen van september tot de eerste dagen van oktober. Het zuurgehalte en het suikergehalte zijn bevredigend, het rendement druif/wijn is interessant. De pluk en de vinificatie zijn naar behoren verlopen. Dit alles heeft geleid tot een wijn van goede kwaliteit met uitlopers naar uitstekend.

 

 

 

SARDINIË

Hoeveelheid : -15 % ten opzichte van 2009 

 

In de zomer is erg weinig regen gevallen, de temperatuur in de maand juli was normaal. Eind augustus en in september steeg het kwik iets minder dan gebruikelijk in de afgelopen jaren. De dagen hadden een goede lichtintensiteit en duidelijke temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Deze omstandigheden hebben bijgedragen tot interessante aroma’s en polifenolen net als een goed zuurgehalte in de druiven. Het suikergehalte is iets lager in vergelijking met de voorgaande jaren. Hier en daar heeft zich een aanzienlijke insluip van meeldauwschimmel voorgedaan die, vooral in de Sulcis en in de Campidano bij Cagliari en bij Oristano, gezorgd heeft voor een productieafname van 15% maar hier en daar zelfs met 40%. Voor de witte druiven van Vermentino is de oogst afgesloten in de eerste tien dagen van oktober, terwijl van de Cannonau de eerste druiven zijn binnengebracht begin oktober en dit nog voortduurde tot het einde van die maand. De oogst van de laatrijpe soorten zoals de Nasco en de Malvasia, de bases voor dessertwijnen, heeft in de eerste dagen van november plaatsgevonden. Wat de kwaliteit betreft worden zeer interessante wijnen met een zeer intense kleur verwacht dankzij de optimale fenolische rijping van de Cannonau, de Carignano en de Monica. Voor de Vermentino en de Nuragus geldt dat de langzame rijping en de temperatuurschommelingen hebben geleid tot frisse, fruitige en elegante wijnen. Wat de markt betreft: de prijsonderhandelingen tonen stabiele prijzen in vergelijking met dezelfde periode van 2009.

 

 


 

 

DEFINITIEVE CIJFERS VAN DE WIJNPRODUCTIE 2009

EN VOORUITZICHTEN 2010

(WIJN EN MOST)

 

REGIO

Gemiddelde productie (Hl) 2005/2009

(Cijfers Istat)

Productie (Hl) 2009

(Cijfers Istat)

Gemiddelde in hl verwacht voor 2010*

Verwachte Schommelingen (in % tegenover 2009)

Piëmont

2.869.000

2.858.000

3.140.000

+10%

Lombardije

1.161.000

1.277.000

1.410.000

+10%

Trentino Alto-Adige

1.166.000

1.254.000

1.130.000

-10%

Veneto

7.679.000

8.174.000

8.180.000

=

Friuli-Julisch Venetië

1.069.000

1.130.000

1.070.000

-5%

Emilia-Romagna

6.584.000

6.952.000

6.610.000

-5%

Toscane

2.831.000

2.772.000

2.500.000

-10%

Marken

941.000

782.000

820.000

+5%

Lazio

1.968.000

1.527.000

1.610.000

+5%

Abruzzen

2.91400

2.652.000

3.050.000

+15%

Campanië

1.819.000

1.830.000

1.920.000

+5%

Apulië

6.857.000

5.920.000

7.110.000

+20%

Sicilië

6.237.000

6.175.000

4.330.000

-30%

Sardinië

756.000

550.000

470.000

-15%

Overige**

2.101.000

1.947.000

2.150.000

+10%

Totaal

46.952.000

45.800.000

45.500.000

-0,65 %

 

Bronnen : Vereniging van Italiaanse Oenologen en Oenotechnici

   Istat : Italiaans Instituut voor Statistiek

 

* De gegevens in deze kolom zijn geschatte en afgeronde gemiddelden voor elke regio

**            Valle d'Aosta, Ligurië, Umbrië, Molise, Basilicata, Calabrië 

 

  

JAARLIJKSE PRODUCTIE ITALIË (WIJN EN MOST)

VAN DE LAATSTE 10 JAAR (HL)