aanbiedingen archief 2012

31-05-2012

GiancarloCeci

26-01-2012

Gavi di Gavi oogst 2011

Gavi di Gavi oogst 2011

Oogst 2011


De zomer 2011 startte vroeg in begin april met een aangename temperatuur overdag en met koele avonden. De regen en de sneeuw tijdens de winter zorgden ervoor dat de plant over voldoende reserves beschikte, nodig voor de hoge temperaturen in Juli en Augustus. Hierdoor rijpen de druiven beter en vermijdt men stress bij de planten.

Eind Juli, begin Augustus werden de wijngaarden uitgedund. Dit zorgde voor een betere concentratie en volheid van de Cortese druiven.

In de wijngaarden die de Gavi di Gavi 'Rovereto' produceren werd een extra uitdunning van de druiventrossen toegepast om zodoende het suikergehalte te verhogen.


De sterke temperatuurschommelingen (tijdens de zomermaanden) tussen dag en nacht werkten in het voordeel van de ontwikkeling van de aroma’s en hadden een zeer positieve invloed op de elegantie van de wijn.

In de oude wijngaarden begon het oogsten op 5 september en eindigde op 15 september.

 

Eindelijk is hij er: de wijnoogst van Gavi di Gavi 2011.

De druiven zijn vol, rijp en gezond. Alles wijst op een uitstekende vintage. 


Na het persen, uitgevoerd zonder contact met zuurstof, om de aroma's van de Cortese druiven beter te bewaren, vond de fermentatie plaats met een gecontroleerde temperatuur van 16 ° C; gevolgd door rijping sur lie.

 

Rijping "sur lie" betekent: het laten gisten van de most in het vat, en het bewaren van de wijn op deze fijne "lies" van gisten gedurende enkele maanden.

 

Tijdens deze periode (tot half januari) werden de lies af en toe licht geroerd. Deze "bâtonnage" garandeert intense aroma's en versmolten tannine. Hierna volgde de botteling.

 

Analytische gegevens van het bottelen dat plaats vond op 23 januari 2012:

 

Gavi DOCG 2011:

12,5% Vol alcohol

5,50 g / liter zuurtegraad

In de mond: uitstekende versheid en goed structuur met aroma's van bloemen en vers fruit.

 

Gavi di Gavi DOCG van de stad "Rovereto" 2011:

13% Vol alcohol                            

5,40 g / liter zuurtegraad

In de mond: uitstekende structuur, complexe en elegante wijn met aroma's van evoluerende witte bloemen en tropische vruchten.


Ernesto en Lorenzo Picollo

 

Gavi, 25 januari 2012