aanbiedingen archief 2015

28-04-2015

Wijnreis Arte Vinum - ism Distoc

Wijnreis Arte Vinum - ism Distoc

 

 Fotoreportage en verslag wijnreis Piemonte

1: Het hotel Castello Novello 

2: Bezoek wijnboeren

3: Bezoek steden, eten en genieten

4: Programma boekje wijnreis Arte Vinum ism Distoc

 


 

 

Verslag wijnreis Piemonte 


Dag 1 

(do.30 april 2015)


 

Het is donderdag 8.30 u en we verzamelen met 15 wijnliefhebbers bij Herroelen Ford garage. Taxi Nicole rijdt ons naar airport Amsterdam en we vliegen dan verder naar Turijn.

Vanuit Turijn is het 1,5 uur rijden naar onze logeerplaats in Novello. Castello Novello, een echt kasteel uit 1818, is een bijzondere accommodatie. Een neogotisch kasteel in de buurt van Barolo. Het enorme dakterras, waarop de meeste kamers uitkomen, biedt een fabuleus 360° uitzicht over de Langhe. Op dit met zon overgoten terras toosten we met enkele flessen prosecco.


1ste wijnproeverij: Bruna Grimaldi in het Barolo-gebied.

Bruna begeleidt ons naar de Cru-wijngaard Bricco Ambroggio en geeft ons uitleg over de Nebbiolodruif, de verticale aanplanting, de omliggende wiindorpen van barolo, prijzen van wijngaarden en de biologische aanpak, enz..
Het is even verschieten als we horen wat de grondprijs voor een Barolowijngaard kan bedragen. Deze kan oplopen tot 1 milj. Euro/ ha. Maw. Bruna en haar man beseffen goed dat ze blij mogen zijn met de wijngaarden die reeds enkele generaties familiebezit zijn.
Tijdens de rondleiding in de nieuwe cantina valt het ons op hoe schoon het overal is. Bruna legt de verdere stappen van “druif tot wijn” uit. De expressie van de druif, fijnheid en fruit staan hoog in het vaandel van de familie. Om de bitterheid vd nebbiolo te verzachten laat men de druif zolang mogelijk rijpen bv door bovenste takken vd wijnstok te ontbladeren. Het fruit dat men nodig heeft om de bitters te verzachten komt voornamelijk door reductief (zo weinig mogelijk in contact met luchtzuurstof) te werken.
Hierna beseffen de 15 wijnreizigers dat kwaliteitsvolle wijn maken heel wat werk met zich meebrengt en dan ook vaak zijn prijs rechtvaardigt.

Van de cantina verplaatsen we ons naar de degustatieruimte met proeverij en avondeten.
Bij de heerlijke antipasti drinken we een “Langhe Arneis”; een verfijnde en elegante witte wijn.
Vervolgens een toegankelijke Langhe Nebbiolo met goed verteerbare tannines. Rijp fruit, mooie neus, lichte rozengeur en de typische, kruidige Nebbiolo-kenmerken.
Bij de pling-ravioli met kaasvulling (door nonna gemaakt) drinken we een Barbera d’Alba. Een geconcentreerde wijn van rood fruit, aangename zuren, wat peper en mooie sappige tannines. Bij een assortiment piemontese kazen en Parmigiano beginnen we aan de Barolo Camilla en Bricco Ambroggio.

Lichte granietrode kleur met oranje evolutie, met een geur van diverse aroma's waarin hints van gedroogde bloemen, viooltjes, rozen en rode bessen zijn te ontdekken. Met de nodige complexiteit in de smaak, zeker bij de Bricco Ambriggio. Een mooie, betaalbare Barolo.

Als afsluiter volgt de Grappa di Barolo van Bruna. Het spreekt voor zich dat deze grappa zeeeer lekker was. Een en ander leidt zelfs tot de straffe uitspraak ”Voor 50 euro slik ik alles af !!”. In de fles bleef dan ook geen druppel meer over. Voldaan keren we terug naar ons kasteel voor een ronkende rust.

 

 


 

Dag 2:
(vrij.1 mei 2015)


 

Terwijl de laatste mistsluiers optrekken gaan we gezellig ontbijten in de ”Jachtkamer” waar een echte open haard brandt.
Het buffetontbijt is uitgebreid, gaande van fruit, cornflakes, krokant brood, maar vooral streekproducten als kaas, worst, jam, honing en vers gebakken noten- en fruittaarten. LEKKER!!!

Ons eerste stadsbezoek is Asti.
Een stad met mooi oud centrum en vooral bekend van de Palio, de hoge torens en de prachtige kathedraal.
Een gezellig terras, zij het een beetje winderig, ontbreekt uiteraard niet. Hier wordt door de kenners de eerste Asti Spumante gedronken.

2de wijnproeverij: Cascina Galletto in het gebied Moscato’Asti.
Dachten we al veel geleerd te hebben bij Bruna Grimaldi ???

De overenthousiaste Mauro geeft ons een berg aan informatie over de wijngaard, de keuze van de aanplanting, de struiken, de bodem, de Zuidelijke oriëntatie van de wijngaarden die ervoor zorgt dat de Moscato-druif mooi egaal rijpt, ja zelfs over de fruitboom die als buitenbeen tussen de druivenranken staat en de rol van grensindicatie vervult.


Zeker de moeite waard was de procedure om braakliggende of uitgeputte grond terug vruchtbaar te maken.
Gaande van de drainage met stenen, de rustperiode, het inzaaien van gras, de herbewerking tot de aanplanting van druifstokken. Deze hele procedure neemt 6 tot 8 jaar in beslag.

Na deze leerstonde is het tijd om wijnen te proeven. Half binnen tussen de fermentatievaten, half buiten onder de bewolkte hemel. Ook hier zien we het familie-engagement, de nonna, de mama en zus hebben voor een buffet van hapjes gezorgd. Heerlijke, huisgemaakte hapjes en tussendoor komt opa ook nog even groeten.

We proeven een witte, lichte, zomerse Langhe Favorita wijn. Een terraswijn en een leuke binnenkomer.
Daarna volgt de eveneens lichte, rode wijn Dolcetto d’Alba. Een typische wijn uit Asti, geliefd bij de plaatselijke bevolking die tijdens de warme zomers gekoeld gedronken wordt.

Van de rode wijnen zijn de Langhe Nebbiolo en de Barbera d’Asti duidelijk de lekkerste. Beide wijnen zijn fruitig, fris en zeer aangenaam met mooie zuren en versmolten alcohol. Enkel de Nebbiolo is gerijpt in Barrique en daardoor voller en ronder dan de Barbera.

Bij de lekkere, zelf gebakken taartjes van pruimen en aardbeien proeven we de Moscato d’Asti (San Martino). Deze zoete schuimwijn is fruitig, fris, sprankelend en licht alcoholisch. Een strogele wijn met een mooie neus van rijpe vruchten. Als verassing nog de zoete, rode Brichet (Brachetto druif): ook licht sprankelend, iets fruitiger nog dan de Moscato, maar ook iets lichtvoetiger door zijn lichte zuren.

Het vakantiegevoel kan niet meer stuk. Onze gasten zweren bij de ongekunstelde, spontane Italiaanse gastvrijheid. Mauro bedankt ons voor de vele interessante vragen, en met een hartelijk afscheid vertrekken we naar Acqui Terme.

Acqui Terme: een schilderachtig stadje.
Een lekkere kop koffie !! Lang moeten we niet zoeken naar een gezellig terras met dito (??) bediening.
Acqui Terme is een historische thermale badplaats met nauwe straatjes, met opvallend mooi beschilderde palazzi’s en uitnodigende piazza. Maar vooral … de heetste fontein.
Mochten we ons afvragen waarom deze fontein de Fontana Bollente (kokende fontijn) heet. Het antwoord kwam er nadat Marc zijn hand vol in het water stak met enkele blaren als gevolg. Het water uit deze fontein is maar liefst 74,5 °C. Acqui Terme, een aanrader voor wie graag kuiert.

3de wijnproeverij: Ernesto Piccolo in het Gavigebied.
Onze volgende stopplaats is Gavi bij Ernesto en Claudia Piccolo die ons staan opwachten. Zij maken 3 witte wijnen.
Hij is trots op zijn oude wijngaard met ranken van de Cortese-druif die gemiddeld 50 tot 60 jaar oud zijn.
Zijn tweede trots is de persmachine die hij kan instellingen van zacht naar zeer zacht, naargelang de kwaliteit van de druiven. Ernesto legt vooral de nadruk op traditionele wijnbouw ondersteund door technologie. Maar dan wel het bewust gebruik van die technologie. Eigen inbreng zorgt voor een wijn met een eigen karakter.
In de cantina legt hij het effect van de afsluiting van de wijnfles uit.
De plastic stop komt als slechtste uit de bus, hij laat teveel lucht binnen. De natuurlijke kurk staat op de tweede plaats en als beste komt voor hem, jawel, de draaidop die voor de meest constant bewaring zorgt. Voor de Australische markt moet hij verplicht draaidoppen gebruiken. Europa zweert dan weer bij de natuurlijke kurk. Dat Plop-geluid.

In de ontvangstruimte brandt de kachel. Mijn avond is nu al geslaagd. En ook hier zorgen vrouwlief en nonna voor een echte verwennerij aan eten.
We toasten met een spumante van Ernesto, de Rove Rina (slechts 1000 flessen worden hiervan gemaakt): Lekker, in 1 woord. Levendig, een licht smaak van gist en broodkorst, lichte mineralen, mooie afdronk. Zeer aangename schuimwijn.
De basis Gavi is fruitig, zuiver met een verfrissende smaak in de zomer.
Zijn Cru, een Gavi di Gavi Rovereto is vol en loepzuiver in de mond, uitbundig aan de neus en blijft lang hangen. Hij past perfect bij de Ravioli met gehaktvulling op ons bord. Hier is over nagedacht.
We sluiten af met zeer lekkere, zachte amaretto koekjes, een specialiteit van de streek. Uitspraak van Ernesto: het ene amarettokoekje trekt het volgende met zich mee.


Het is inmiddels 21.30 u en we hebben nog 1,5 uur terugreis naar ons kasteel voor de boeg. Een gevulde, drukke maar fijne dag.
Helaas voor het witte busje blijft de GPS verassing niet uit. Een jaarlijks terugkerend fenomeen:
”Neem de afslag en ga rechts op de rotonde”. Weg van de autostrade voor een nachtelijke siteseeing in een onverlicht en zeer kronkelend heuvellandschap om een kleine 20 km verder opnieuw op dezelfde autosnelweg te belanden. Spass muss sein !!!
Het wit busje bereikt het kasteel een uurtje later dan het zwarte. Met dank aan Mark en Eric die desondanks wakker gebleven zijn.

 


 

 Dag 3: EASY DAY.

(za.2 mei 2015)


 

Kasteel Novello
Vandaag doen we het rustig aan. Op het gemak en uitgebreid ontbijten bij de open haard.
Door een afzegging van onze afspraak bij Fontana Bianca improviseert Rosanna een rondleiding in ons Kasteel (1200 herbouwd in 1818) .
We kunnen de rijk beschilderde Venetiaanse kamer bezichtigen. De originele, gewelfde wijnkelder bezoeken.
Een echt juweel met een enorme schat aan geklasseerde wijnen, de ene Barolo en Barbaresco naast de andere, mooi en overzichtelijk ingedeeld. In het nieuwe gedeelte van kasteel en de feestzaal bewonderen we een aantal aquarellen van een bekende plaatselijke schilder “Oreste Tarditi”. Buiten krijgen we een korte beschrijving van planten en bloemen uit de verwilderde tuin, elk met hun eigen geneeskracht. Hierna volgt de dorpswandeling met een bezoek aan de barokke kerk waar Frans voor ons een Russisch wiegelied zingt. Geloof het of niet, maar we hebben weer dorst. We vinden om de hoek een terrasje.

Rond de middag rijden we door La Morra naar Frazione Santa Maria.
Een lange, lange zwerm Vespa’s die we doorgang (moeten) verlenen is een super attractie. Piemonte organiseert vandaag blijkbaar een International Vespa Meeting met duizenden deelnemers. Marc hoort de kassa al rinkelen. Een mens krijgt er honger van.

De osteria il Vignaiolo ligt te baden in een zon van 27° met een overdekt terras met gedekte tafels en een mooi panorama op de vallei en heuvels.
We kiezen een degustatie menu: insalata Russa met zalm als hapje vooraf, kwartel als voorgerecht, pasta met een zachte truffelsaus, ongelofelijk zachte kalfsblokjes met kruidenjasje als hoofdgerecht en een dessert.
De wijnkaart is uitstekend: Een Prosecco om te aperitieven, een aangename Roero Arneis bij de Insalata Russa, een Barbaresco 2010 van Paitin (zeeeeeer lekker), nog een Barbaresco 2011 “San Stunet” van Piero Busso en een Barbaresco tussendoor waar ik de naam van vergeten ben. Met mijn welgemeende excuses, maar ik ben ook maar een mens. Met moeite krijg ik iedereen van de tafel, Veerle wil absoluut nog een dessert, maar ik ben onverbiddelijk. We hebben immers nog een afspraak die we al een uur later opgeschoven hebben.

Grappa Distilleria Montegrappa.
Deze kleine Distilleria bestaat reeds 3 generaties. Een korte rondleiding, uitleg over het principe van communicerende vaten, een bezoekje aan de rijpingskelder waar de donkerbruine oude vaten letterlijk barsten vertonen en dan …. grappa proeven.
Niet mijn ding: te jong, te weinig fruit, teveel alcohol. Gelukkig dat smaken verschillen. De grappa van Bruna Grimaldi (ook gedistilleerd bij deze distilleria overigens) smaakte beter.

 


Tijd voor een stadsbezoek. Alba is volop aan het feesten.
VINUM (de organisatie die de wijnmarketing van Italie verzorgd) organiseert een wijntreffen in Alba. Wijnboeren uit de omgeving geven het beste van zichzelf. Veel volk, gezellig punttentjes waar je vanalles en nog wat kon proeven en muziekbandjes in de straten. Gezelligheid troef.
Wij stellen ons tevreden met een terras, een lekkere kop koffie of een lekker bier.
De terugweg zit ook nu weer vol verrassingen. Waar staan onze busjes? We volgen Rosanna richting de punttentjes. Foute tentjes !! Gelukkig zitten er enkele knappe koppen en een even knappe Iphone in ons gezelschap.

Diner.
Terug naar ons kasteel. We wandelen naar het dorpsplein waar een folklore avond aan de gang is. En ja Rosanna kan het niet laten (zo kennen we haar) en danst gezellig mee.
We verzamelen (weer) rond de tafel bij Agriturismo Rossina, een klein gezellig dorpsrestaurant. Het is dan ook al 4 uur geleden dat we nog uitgebreid gegeten hebben, zeg nu zelf. Ook hier een degustatie menu: Flan van Courgette en aspergetaartje, Vitello Tonnato, Lokale pasta en Gnocchi van rode biet, een kalfslapje en als dessert Bonnet (creme met amarettokoekjes).
Uitstekend gegeten en lekkere wijnen van Vietti gedronken, de Arneis en De Perbacco. Wat is het leven mooi.

We wandelen terug naar ons kasteel voor een welverdiende, ronkende nachtrust.

 


 Dag 4: 

(zo.3 mei 2015)


Het ontbijt en de open haard, het went zo gemakkelijk. Maar er is minder tijd vandaag.
Koffers pakken, uitchecken en om 10:00 uur gaat het automuseum Carlo Biscaretti di Ruffia in Turijn open. Dat willen enkele gepassioneerden onder ons niet missen.
Samen uit, samen thuis en dus gaan Rosanna en ik en nog een paar anderen ook maar mee. Het is moeilijk om ongeïnteresseerd door dit gevarieerde en boeiende museum te lopen en na 2 uur komen Rosanna en ik als laatsten aan in de cafetaria. De rest heeft al een versnapering binnen. Een aanrader, ook voor de niet autofreak.

Teveel drank vertroebeld de geest en dus geen restaurantje in Turijn zoals gepland. 17:20 is wel degelijk onze aankomsttijd in Amsterdam en niet de vertrektijd in Turijn !! En dus eten we onze middag op de luchthaven met een glaasje Prosecco of een biertje voor de liefhebbers.
Bij onze aankomst in Amsterdam worden we omarmd door een heuse stortbui. Ciao bella Italia.

 

 

Een mooie en leerrijke reis met leuke en interessante plekjes, met gepassioneerde wijnboeren, een prachtig heuvelend landschap vol wijnvelden en hazelnootstruiken, slechte wegen en ons kasteel uiteraard. Maar vooral een schitterend gezelschap, gevarieerd met veel leute, plezier en gezelligheid. Hiervoor een mooie dankuwel van Rosanna en mezelf in naam van Distoc en Arte Vinum. 
De zon alle dagen van de partij. Vier dagen van één groot feest vol lekkers, op z’n Italiaans. Vraag het maar aan onze toyboy. Alleen duurt het altijd zo kort.